Apple AirTag Review

De Apple AirTag, het het kleinste speelgoedje van alle Apple apparaten! Naast de bekende Apple iPhone en Apple iPad heeft Apple natuurlijk ook nog de bekende Apple Watch, maar deze kleine jongen is nog iets anders, de Apple AirTag.

Introductie

Dus, wat is een Apple AirTag en hoe gebruik je het? Dat is exact wat je in dit artikel gaat leren!

We beginnen met de reden waarom dit apparaatje ontwikkeld werd. Wie heeft het niet al eens meegemaakt dat je de autosleutels niet kan vinden, net op het moment dat je gehaast bent, of je kan je portefeuille niet vinden als je net naar de winkel wil vertrekken, je bent misschien je huissleutels kwijtgeraakt op je werk of je gsm is blijven liggen in een restaurant, in sommige gevallen is er misschien iets gestolen, al deze dingen kunnen wel eens heel vervelend zijn, zeker als je op reis bent. Daarom ontwikkelde Apple de Apple AirTag, een kleine GPS tracker die dit soort dingen kan voorkomen. Het toestelletje zelf heeft geen knopjes of instellingen en is dus heel simpel te gebruiken, hij heeft ook een ingebouwde speaker, en de ingebouwde batterij zou volgens Apple ongeveer een jaar meegaan, waarna je ze heel eenvoudig kan vervangen.

Maar nu weet je nog steeds niet hoe je dat kleine ding nu eigenlijk gebruikt, dus gaan we naar de basis! Je koopt het dingetje simpelweg online bij je nationale Apple online store of een andere online winkel (Coolblue en Bol.com hebben ze meestal ook in voorraad) aan 39 euro inclusief BTW(gemiddelde prijs in België en Nederland op dit moment) of 112 euro inclusief BTW voor een setje van 4 stuks. Afhankelijk van de winkel krijg je de Apple AirTag een dag of 2 later in de brievenbus en dan kan je verhaal beginnen, al heb je in de meeste gevallen wel enkele dagen bedenktijd zodat je de AirTag alsnog kan terugsturen. Tip: Je kan de Apple AirTag bij de Apple store ook vooraf laten graveren met een logo of enkele letters naar eigen keuze, hoewel er beperkingen zijn.

Installatie van je nieuwe AirTag

Het hele proces is super eenvoudig: je opent het doosje van de standaard verpakking AirTag en ziet een klein rond munt-achtig dingetje dat je heel gemakkelijk zou kunnen kwijtraken. Dat denk je dan toch tenminste. Je moet gewoon de AirTag aantikken. Aangezien het door Apple gemaakt werd, is het zeer handig te gebruiken zolang je maar met andere Apple toestellen werkt, zoals de Apple iPhone, Apple iPad of Apple Watch.

Apple AirTag unboxing

Je opent je iPhone en opent “Find My” of “Zoek Mijn app”. Als je deze nog niet hebt, kan je deze gewoon gratis vinden in de App Store. Je kan dan de instructies volgen die in het doosje van de AirTag te vinden zijn en minder dan 3 minuutjes later is je installatie voltooid. Het is de bedoeling dat je jouw Apple AirTag een naam geeft. Het best is gewoon de naam in te geven van het voorwerp waarvoor je de tag gaat gebruiken, zoals je autosleutels, handtas of rugzak.

Eens je tag gekoppeld is aan jouw iPhone via de app kan je overal en altijd je Apple AirTag volgen op de kaart. Je kan zelfs op korte afstand aan je iPhone vragen om je erheen te leiden, dan ga je een pijl zien om aan te geven in welke richting je moet gaan om je tag te vinden.

Apple AirTag tracking

Mogelijke toepassingen met de AirTag

Je kan je de Apple AirTag voor meerdere doeleinden gebruiken; we sommen er een aantal op.

1. Je AirTag mee op vakantie

Je ben op vakantie en parkeert je auto aan de rand van het bos om een mooie wandeling te maken. Echter ben je na enkele uren een beetje de weg kwijt geraakt en weet je dus niet meer waar je geparkeerd bent. Je kan dus best een Apple AirTag in je auto verstoppen, zo kan je steeds de locatie van je auto terugvinden met je iPhone en via de kaart erheen geleid worden. Een andere toepassing is wanneer je bijvoorbeeld op restaurant gaat en je handtas vergeet … ja dames … jullie hebben het zeker al eens meegemaakt! Als je dan je Apple AirTag in je handtas hebt zitten, kan je dus ook via de Zoek mijn app op je iPhone precies zien waar je handtas zich precies bevindt. Natuurlijk is er ook het feit dat je spullen gestolen kunnen worden, ook dan kan je dus met je iPhone je Apple AirTag opsporen via de kaart, we raden je aan om in dit geval direct naar de politie te stappen en dit ook mee te delen.

AirTag mee op vakantie

2. Je AirTag op je fiets

Je kent het wel, een mooie zomerdag, je gaat een fietstochtje maken en je eindigt steevast in een gezellig café of restaurant. Je fiets zet je in een daarvoor voorzien fietsenrek. Het kan dan wel eens gebeuren dat dit fietsenrek ergens op een centraal pleintje staat en je te voet de omgeving gaat afzoeken naar een zaakje om te drinken of te eten. Als je dan na een gezellig en vooral lang restaurantbezoek weer buiten komt en al eens een glaasje op hebt, kan het natuurlijk gebeuren dat je niet meer weet waar je je fiets eerder in de dag hebt achtergelaten. Anderzijds zijn centraal gelegen fietsenstallingen de meest gekozen plek voor fietsendieven. In beide gevallen is de AirTag ook weer de oplossing, rust je fiets uit met een verborgen AirTag en je bent zeker dat je hem steeds kan gaan zoeken.

3. Vliegtuig bagage tracken met je AirTag

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je reist per vliegtuig en je gaat bij aankomst netjes wachten aan de bagageband tot je koffer mooi voor je neus voorbij komt … alleen … hij komt dus niet! Wat nu gedaan? Wel natuurlijk zijn er de systemen van de luchtvaartmaatschappij en de luchthaven maar iedereen weet net zo goed als ik dat die enkele werken wanneer iedereen zijn werk 100% correct uitvoert, en mensen zijn nu eenmaal geen perfecte wezens! Dus kan je ook vooraf al slim spelen door een Apple AirTag in je koffer te duwen waardoor je ook hier een perfecte manier hebt om je koffer terug te vinden, de kleine AirTag zorgt immers niet voor storende signalen of een extra gevaar aan boord van een vliegtuig en kan dus heel leuk onder alle omstandigheden in je koffer meereizen.

Apple AirTag in je koffer

4. AirTag voor je kinderen

We kennen het allemaal, je gaat op reis met de kinderen en je kan er natuurlijk niet elke seconde naast gaan lopen, zeker niet als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. De oplossing? De Apple AirTag! Zorg dat je kinderen steeds een Apple AirTag aan een armbandje of riem hebben hangen en bij drukte wanneer je elkaar even kwijt raakt kan je ze steeds met de iPhone terugvinden. Je zal je als ouder een stuk rustiger voelen, wetende dat je kinderen steeds terug te vinden zijn in onvoorziene omstandigheden.

5. Apple AirTag voor je kat of hond

Sommige fabrikanten van GPS trackers hebben hun producten specifiek op de markt gebracht om huisdieren, vooral katten en honden, die buiten lopen te traceren. Ook dit is mogelijk met de Apple AirTag. Je kan bij Apple ook speciaal ontworpen sleutelhangers bijbestellen waar je AirTag perfect in past. Ze komen in allerlei kleuren en 2 verschillende vormen. Andere online fabrikanten hebben ook verscheidene alternatieve gadgets ontworpen om de Apple AirTag in de duwen zodat je steeds je kleine speelgoedje kan wegstoppen of handig aan je spullen kan hangen. Één van de dingen die je niet direct bij Apple zelf kan vinden is een halsbandje voor je huisdieren, dus zijn andere fabrikanten op het idee gekomen om speciaal voor huisdieren een aantal houdertjes te ontwerpen die je eenvoudig aan de halsband van je hond of kat kan hangen zonder dat de dieren hiervan hinder ondervinden. Op die manier kan je je geliefde viervoeters altijd terugvinden als ze uitbreken of verloren lopen. In dat geval kan je best voor de handigheid de verloren modus inschakelen.

6. Een AirTag spel spelen?

Wat denk je van een creatieve toepassing van de AirTag? Je kan een schattenjacht organiseren waar je bij iedere schat een AirTag legt en de deelnemers voor het snelst alle schatten moeten zoeken. Of wat dacht je van de alom populaire klassieke dropping die je bij de Scouts nogal eens doet? Zelfs de meeste militaire oefeningen worden op een soortgelijke manier uitgevoerd, waarbij iedere deelnemer aan de training een tracker meeneemt en zo dus door de oversten kan worden gevolgd. In oorlogstijd was dit een handige manier om je troepen aan te sturen, en de scouts leren hun weg te vinden door dit soort droppings als oefening. Het is een oefening die je in je hele leven wel eens handig kan toepassen.

7. Stalking met je AirTag???

Voor Apple is gegevensbescherming en veiligheid altijd al erg belangrijk. De AirTag is zo gebouwd dat deze niet voor stalking of spionage gebruikt kan worden (door meldingen op je iPhone en waarschuwingssignalen). In de praktijk is het echter anders: mensen en voorwerpen soms wekenlang gevolgd worden, omdat het waarschuwingssignaal eenvoudig uitgeschakeld kan worden. Het is dus een interessant middel voor stalkers, gewelddadige partners of politieke of zakelijke tegenstanders. Voorlopig heeft Apple nog geen goede oplossing gebracht en blijft het onderwerp omstreden.

Hoe werkt de Apple AirTag eigenlijk?

Hoe werkt dat ding nu precies? En hoezo zit er geen SIM-kaart of dataverbinding in dat kleine munt-achtig toestelletje? En het bevat ook geen GPS of Bluetooth chip? Er zit wel een U1 chip in. De U1 is een chip van Apple die met Ultra Wideband (UWB) technologie werkt. Het vangt locatiegegevens op van alle Apple producten (op voorwaarde dat deze ook Ultra Wideband ondersteunen) die in de buurt komen via het bekende ‘Zoek mijn’ netwerk van Apple en stuurt eigen locatiegegevens ook via deze toestellen door naar de Apple Cloud. Het gebruikt dus een netwerk van honderden miljoenen iPhones wereldwijd.

Echter zijn die gegevens niet te zien door de toestellen die in de buurt zijn. De gegevens rijden als het ware mee op de rug van de Apple toestellen zonder dat die toestellen dit ook effectief merken. Die gegevens komen dus ook uiteindelijk bij je eigen toestel terecht. Het verschil is dan dat jouw eigen toestel de gegevens wel kan zien en ook kan decoderen waardoor jouw toestel de locatie effectief aan je kan weergeven.

En hoe zit het met privacy?

Uiteindelijk kom je bij het lokaliseren van voorwerpen steeds opnieuw bij dezelfde vraag uit, wat met de privacy? Misschien is dit wel de voornaamste reden waarom Apple besliste om de AirTag niet compatibel te maken met Android toestellen. Apple toestellen zijn namelijk optimaal beveiligd via het “Zoek mijn” netwerk en de Apple AirTag is volgens meerdere testen wereldwijd het best uit de testen gekomen rond veiligheid. De Apple AirTag geeft enkel zijn locatie weer aan zijn eigenaar en de Ultra Wideband is niet te hacken. Ook heeft het enkele handige functies om de privacy te verhogen. Zo kan niemand jouw AirTag afnemen en herprogrammeren voor zichzelf. Ook gaat het een vrij luid geluidssignaal afspelen met een ingebouwde speaker wanneer het voor een langere periode uit de buurt van de eigenaar is maar toch nog beweegt. Dit gebeurt om aandacht te trekken. De persoon die op dat moment de AirTag in zijn bezit heeft kan dit ook niet zelf uitschakelen.

Nog een functie is dat je iPhone je verwittigt wanneer je zelf een Apple AirTag bij je meedraagt die niet van jou is. Deze laat dan weten dat de eigenaar jouw positie kan zien en dus kan zien waar zijn of haar Apple AirTag momenteel is (enkel bij Apple gebruikers natuurlijk). Echter is de Apple AirTag ook “slim”, zo kan het natuurlijk gebeuren dat je een voorwerp uitleent aan een familielid of vriend. Als aan dit voorwerp een Apple AirTag is verbonden, kan die persoon deze meldingen uitschakelen als hij of zij in jouw contactenlijst staat. Zo weet de AirTag dat deze persoon toestemming van je heeft om dit voorwerp mee te nemen. Verder kan je de Apple AirTag ook aan 2 toestellen tegelijk koppelen als de eigenaar deze toestemming inschakelt. ?Neem bijvoorbeeld de autosleutels van de wagen; als 2 partners dezelfde wagen gebruiken, het zou wel zo vervelend zijn als je steeds een melding zou krijgen wanneer je partner de wagen mee naar het werk neemt. Ook belangrijk om te weten is dat de AirTag jouw locatie niet deelt met andere toestellen. Je kan dit zelfs niet handmatig instellen en je kan ook de locatie van de AirTag niet zelf delen met anderen.

Dit alles zorgt ervoor dat jouw privacy gegarandeerd blijft. Het Bluetooth signaal en de Ultra Wideband technologie van de AirTag valt niet te onderscheppen aangezien het aan het eind versleuteld wordt door de AirTag zelf. Het is dus op alle fronten beschermd.

Niet duur en niet de goedkoopste

De Apple AirTag is geen super deluxe duur speelgoedje met een prijs van 39 euro inclusief BTW per stuk. Het is ook niet de goedkoopste tracker op de markt. Er zijn meerdere vergelijkbare apparaatjes op de markt die beduidend minder kosten. De Samsung SmartTag is al direct 10 euro goedkoper en komt standaard met een oogje waar je een sleutelhanger kan aanhangen. Waar je voor betaalt bij Apple zijn vooral de veiligheid en dus ook de privacy, de accurate begeleiding wanneer je actief op zoek bent naar je AirTag, de inbegrepen personalisatie (echter heeft dit enkel een cosmetische functie) en de hoge kwaliteit van afwerking, zoals bij andere Apple apparaten. Het toestel is waterbestendig voor die momenten dat je hem in een plas laat vallen bij het wandelen of sporten, wat eveneens betekent dat het ook stof bestendig is. Hij is echter niet voorzien van een vlotter, als je hem dus kwijt zou raken in het water gaat hij toch wel recht naar de bodem zakken, jammer genoeg!

Je kan ook de relatief duurdere prijs (tov concurrenten) ook zien als de kost voor het gebruik van het netwerk van honderden miljoenen iPhones, wereldwijd. Deze helpen allemaal (onbewust) mee als jij je AirTag zoekt.

Een klein maar niet onbelangrijk detail: Enkel de iPhones met Ultra Wideband technologie kunnen communiceren met je AirTag. Dit zijn alle iPhones vanaf de iPhone 11. Er zijn op het moment van schrijven (29 december 2022) twaalf landen waar de iPhones niet over Ultra Wideband technologie beschikken. Dit zijn deze landen:

  • Armenië
  • Azerbeidzjan
  • Indonesië
  • Kazachstan
  • Kirgizië
  • Nepal
  • Oekraïne
  • Oezbekistan
  • Rusland
  • Tadzjikistan
  • Turkmenistan
  • Wit-Rusland

Afmetingen van de AirTag

De AirTag is met 31,9 mm doorsnee en slechts 8 mm dik zeker niet groot, de grootte van een lichtjes gegroeide euromunt zeg maar. De tag is slechts 11 gram zwaar waardoor je niet eens zal merken dat deze aan je sleutels hangt of in je rugzak zit.

Mooie afmetingen als je bedenkt dat dit toestelletje ook een ingebouwde speaker heeft om te activeren wanneer je de AirTag zoekt, om bijvoorbeeld je autosleutels terug te vinden.

Batterijduur van de AirTag

De batterij die in de AirTag zit is gelukkig geen speciaal ontworpen batterij van Apple. Het werkt met een standaard lithium knoopcel van het type CR2032 die je dan ook nog zelf kan vervangen wanneer deze uiteindelijk leeg is. Volgens Apple zou de batterij ongeveer een jaartje meegaan waardoor het op dat punt zeker geen dure aangelegenheid gaat worden. Een CR2032 batterij kost meestal 1 à 2 EUR.

De energiezuinigheid is te danken aan de U1 chip met zijn Ultra Wideband technologie.

Voor- en nadelen van de AirTag

Voordelen
  • Goedkoop (éénmalige kost van minder dan 50€)
  • Lange batterijduur (1 jaar)
  • Integratie met ‘Find My’ op iOS, iPadOS en MacOS – Werkt dus met alle Apple apparaten
  • Ideaal voor binnenshuis en drukke omgevingen (met veel iPhones in de buurt)
  • Geen SIM-kaart of dataverbinding nodig
  • Mooie vorm en met een hanger, makkelijk te bevestigen
Nadelen
  • Werkt niet goed buitenshuis als er weinig iPhones in de omgeving zijn
  • Geen nauwkeurigheid zoals bij GPS
  • Kan niet gepauzeerd of uitgeschakeld worden zonder de batterij eruit te halen
  • Niet real-time
  • Niet Android-vriendelijk

Heb ik een AirTag nodig?

De persoonlijke ervaring van de schrijver, denk erover na voor je de AirTag koopt.

Ik ben iemand die graag reist en dit reeds sinds 2001 zelfstandig doet over de hele wereld, hierbij fotografeer ik vooral veel en heb ik dus een rugzak vol aan fototoestellen, lenzen, kabeltjes en andere waardevolle spullen bij. Wanneer ik met het vliegtuig reis huur ik meestal een wagen ter plaatse en wanneer ik zelf met de wagen op reis ga zit er al vrij regelmatig een overtochtje met een ferry bij. Dit alles wil zeggen dat ik dus een vrij groot gebied ga verkennen op mijn reizen en dus ook zeer veel moet vertouwen op wegenkaarten en in dit digitale tijdperk vooral GPS. Mensen die graag op lange wandeltochten gaan zullen het zeker begrijpen dat je soms even moet kijken waar je je nu precies bevindt, wandelpaden zijn namelijk niet altijd heel duidelijk aangegeven en op langere wandelingen of meerdaagse trektochten zou het wel eens kunnen gebeuren dat je niet meer exact weet waar je die wagen nu precies geparkeerd hebt.

In de jaren 2006-2012 had ik persoonlijk een draagbaar gps-toestel en nam ik steeds de positie van de wagen op in de favorieten van dat toestel zodat ik bij twijfel steeds de gps locatie van de wagen kon vinden, kwestie van inventief te zijn op reis. Anno 2022 hebben de meeste wagens een ingebouwde GPS en hebben de meeste smartphones ook een standaard gps-app, echter moet je bij het gebruik van een AirTag de positie van je geparkeerde wagen niet meer in de favorieten zetten maar gewoon je AirTag in de wagen laten liggen/verstoppen, hierdoor kan je steeds de positie van je wagen terugvinden, wat ook handig is wanneer het ondenkbare zou gebeuren en je wagen gestolen zou worden, in vroegere tijden zat je dan natuurlijk in de penarie, met de AirTag kan je zelfs dan nog je wagen traceren om te zien waar hij is. Verder is het natuurlijk ook handig wanneer je een beetje verstrooid bent en je spullen op de bus of metro vergeet of wanneer je op restaurant gaat en net zoals ik al eens 5 minuten na het verlaten van het restaurant moet terugkeren omdat je je jas of rugzak gewoonweg vergeten bent en zelfs niet echt zeker bent waar je hem hebt achtergelaten, in dat geval kan je met de AirTag dus gewoon even de locatie checken om de AirTag terug te vinden en hem gaan ophalen. Als je dan al in de buurt bent kan je gewoon de lokalisatie inschakelen en hem met pijltjes en geluid proberen te vinden.

De Apple AirTag – Het perfecte cadeautje!

Als je net zoals ik wel eens een pakje moet kopen voor een verjaardag en je hebt totaal geen idee wat te kopen, denk dan even aan een Apple AirTag, zeker wanneer de persoon een iPhone gebruikt en wel eens wat vergeet. Ze zullen er zeker plezier aan hebben!

AllesOverGPS
Logo